När man får barn kommer man som förälder att upptäcka en helt ny värld när det kommer till möbler och inredning. Marknaden för just barnrumsinredning har totalt exploderat under de senaste åren och precis som inredning i övrigt, kan man här se tydliga trender som kommer och går.

Precis som med så många andra saker relaterade till barn, så händer det med jämna mellanrum att man behöver byta ut sakerna i takt med att barnet växer. Kläder blir för små, leksaker blir ointressanta och även inredningen kan behöva anpassas utefter de nya behoven och intressen som barnet har.

Anpassad förvaring
Barn har i många fall väldig mycket små saker som gärna ska förvaras på ett smidigt sätt. Här finns det en mängd bra lösningar som enkelt kan appliceras i de flesta hemmen. Till exempel finns det hyllor med lådor och backar i plast eller tyg, där leksaker enkelt kan förvaras på ett smidigt och snyggt sätt. Städningen blir på det här viset ganska enkel att göra och även barnet kan här vara med och lära sig att stoppa undan efter sig. Att ha förvaring på en höjd som barnet själv kan nå underlättar en hel del, då leken inte behöver få några avbrott. Saker som i sin tur finns i rummet enbart för prydnad, till exempel fotoramar, spargrisar eller liknande minnes-saker, kan förvaras på en högre plats. Till exempel kan en liten stringhylla bli en färgglad detalj i rummet för detta ändamål.

Vill man inte köpa en större möbel kan man istället välja korgar eller andra boxar att ha barnens saker i. Man får inte heller glömma bort det utrymme som väggarna ha att erbjuda. Till exempel kan du placera tavellister på en lägre höjd i rummet, där barnet själv kan placera sina bilar, böcker eller andra små saker.

Sovplats anpassad för barnets ålder
Ett ganska så självklart exempel på detta är sängen som ditt barn sover i. När det är som minst så är spjälsängen det optimala valet för de flesta föräldrarna. När barnet sedan blir äldre kan man byta ut denna till en mindre barnsäng, alternativt ta bort ena långsidan på spjälsängen så att barnet själv kan krypa i och ur. Barnsängar finns i en mängd olika modeller och en modell som kan följa med väldigt länge är en växa-säng. Här kan du dra ut sängens botten och på så sätt anpassa längden i takt med att barnet växer, tills den slutligen är i full-lång storlek. det man bör tänka på är att dessa växasängar i många fall är smalare än en vanlig 90-säng, vilket innebär att det kan bli trångt om du som förälder vill kunna ligga med sitt barn och till exempel läsa en bok vid nattning.

Bekvämlighet för den vuxna
Detta kan låta lite själviskt, men det kan även vara bra att ha med ditt som förälders behov i åtanke när du planerar barnets rum. Du kommer troligen att spendera mer tid i detta rum än vad du kanske tror, åtminstone under barnets första 3-4 år. Att därför ta in en pall eller stol för dig att sitta på vid lek eller nattning kan vara ett smart drag.